IMPARATIA SPIRITELOR -JACOB LORBER

fragmente -Jacob Lorber

cartea poate fi downloadata la subsolul paginiiCap.1

- Sfârşitul existenţei terestre a bătrânului episcop Martin şi sosirea sa în Lumea de dincolo

          1.Un episcop, care făcea mare caz de demnitatea sa, precum şi de preceptele sale, se îmbolnăvi pentru ultima data.

          2.El care, ca preot foarte habotnic, descria bucuriile celeste în culorile cele mai minunate, care adeseori obosea tot evocând deliciile şi beatitudinea din împărăţia îngerilor, fară a uita desigur infernul şi penibilul purgatoriu, el însuşi, un bătrân deja aproape octogenar, nu avea încă nici cel mai mic chef de a intra în posesia paradisului său atât de des slăvit; mii de alţi ani de viaţă terestră îi păreau preferabili unui cer iminent cu toate deliciile şi fericirea sa.

          3.De aceea foarte bolnavul nostru episcop făcea totul pentru a-şi redobândi sănătatea pe acest pământ. Cei mai buni medici trebuiau să-1 înconjoare în mod constant; în toate bisericile diocezei sale, se dădeau slujbe energice; toţi credincioşii săi erau îndemnaţi să se roage pentru ca el sa rămână în viaţă, să facă neîncetat rugăciuni pioase, graţie cărora ar fi urmat să beneficieze de toate indulgenţele. In camera bolnavului fusese înălţat un altar în care, dimineaţa, se rostim trei slujbe pentru însănătoşirea sa; şi, după-amiaza, trei călugări r atre cei mai cucernici recitau dintr-o răsuflare tot breviarul alături de Mîntele Taine expuse în permanenţă.

            4.El însuşi striga foarte des: "O, Doamne, ai milă de mine! Sfântă Măria, tu, mamă bună, ajută-mă, fii milostivă cu cel care-ţi poartă demnităţile şi favorurile episcopale pentru gloria ta şi cea a Fiului tău! O, nu-1 abandona pe robul tău credincios, tu singura salvatoare din nenorocire, singurul sprijin al tuturor celor care suferă!"

            5.Dar toate acestea nu-i ajutară la nimic; omul nostru căzu într-un somn profund din care nu se mai trezi în aceasta lume.

            6.Cunoaşteţi bine toate ceremoniile şi riturile funebre, considerate extrem de importante, care sunt realizate pe pământ în jurul rămăşiţelor pământeşti ale unui episcop; de aceea nu vom mai zăbovi asupra acestui subiect. Să ne îndreptăm imediat către lumea spirituală pentru a vedea ce face omul nostru.

            7.Iată, suntem deja acolo, şi-1 descoperim culcat încă în patul său. Căci, atâta timp cât există căldură în inimă, îngerul nu desprinde sufletul de corp. Această căldură este produsă de către spiritul care trăieşte în nervi. Ea trebuie mai întâi să fie complet absorbită de către suflet înainte ca separarea completă să se poată efectua.

            8.Iată, acum, sufletul acestui om a adunat în el întreg spiritul său şi îngerul îl desprinde de corp pronunţând cuvintele: "Epheta", ceea ce semnifică: "Suflete, deschide-te; dar iu. pulbere, putrezeşte şi fii dizolvată de împărăţia viermilor şi a putreziciunii".

            9.Şi acum, priviţi: episcopul nostru se scoală, asemănător cu ceea ce era el în viaţa terestră, cu toate ornamentele sale episcopale, şi deschide ochii. Priveşte cu uimire în jurul lui şi nu vede pe nimeni, nici măcar pe îngerul care 1-a trezit. Peisajul, într-o lumină foarte mată, îi apare precum în ultimele licăriri ale crepusculului, iar solul seamănă cu muşchi de copac uscat.

            10.Omul nostru este foarte surprins de această stranie situaţie şi îşi zice cu voce tare: "Ce-o fi asta? Unde mă aflu? Oare mai trăiesc sau am murit? Căci eram foarte bolnav şi acum, s-ar putea foarte bine să fiu deja printre cei morţi! Da, da, la naiba, asta este! O sfântă Măria, sfinte Iosif şi sfântă Ana, voi cele t~ei puternice sprijine ale mele, veniţi şi ajutaţi-mă în împărăţia Cerurilor!"

            11.Aşteaptă cu nerăbdare câteva clipe, pândind cu grijă împrejuri­mile pentru a vedea din ce parte ar putea sosi cei trei, dar aceştia nu apar.

            12.Ii mai cheamă o dată, mai tare, şi aşteaptă... Din nou, nimeni!

                        13..Şi mai tare, îi cheamă pentru a treia oară, dar tot în zadar!

            14.Atunci, omul nostru se sperie. începe să-şi piardă speranţa şi, în această situaţie tot mai disperată, spune: "O, Dumnezeule, în numele Domnului, ajută-mă!" (aceasta este invocaţia sa obişnuită). "Dar ce se întâmpla oare? Am strigat de trei ori - şi degeaba!

            15.Să fiu oare sortit infernului? Nu, asta nu se poate, căci nu văd nici foc, nici diavol!

            16.Aaahhahaa! (freamătă). Este într-adevăr înspăimântător! Să fiu astfel, singur-singurel! O, Doamne, daca acum ar sosi un diavol, ce m-aş face? Nu am nici apă de trei ori sfinţită, nici crucifix!

            17.Mai ales că diavolul trebuie să aibă o înverşunare deosebită contra unui episcop! Oh, oh, oh (tremurând de frică) ce grozăvie! Deja mi se pare că aud plansete şi scrâşnituri din dinţi!

            18.O să-mi abandonez veşmântul de episcop, astfel diavolul nu mă va recunoaşte! Dar oare atunci Cel Rău va avea mai multă putere decât mine? O, nenorocire, nenorocire, ce lucru înfricoşător este moartea!

            19.Da, dacă aş li măcar pe deplin mort, nu aş avea nici o teamă. Dar tocmai faptul de a ti încă viu după moarte este înspăimântător! O, Doamne, ajută-mă!

            20.Ce s-ar întâmpla dacă m-aş duce puţin mai departe? Nu, nu, rămân aici! Căci aici, măcar ştiu la ce să mă aştept, potrivit scurtei mele experienţe. Numai Dumnezeu ştie ce consecinţe ar avea un pas în plus făcut înainte sau înapoi în acest loc enigmatic! De aceea, în numele Domnului şi al preafericitei Fecioare Măria, am să aştept aici până la judecata de apoi, mai degrabă decât să mă clintesc fie şi cât un fir de păr!"

                    Cap.2

Episcopului Martin i se pare ca timpul trece greu în singurătatea sa.Reflexiile sale referitoare lao eventuala schimbare.

1.Omul nostru a rămas nemişcat ca o statuie de câteva ore; nimic nu s-a întâmplat şi nu s-a schimbat în jurul lui. Timpul i se pare atunci a fi disperat de lung (căci în sferele naturale ale lumii spirituale, există şi o impresie asemănătoare duratei lucrurilor pământeşti), şi el reîncepe să monologheze potrivit plăsmuirilor imaginaţiei sale.

          2."Ce ciudat, iată că stau deja de o jumătate de veşnicie în acelaşi unic loc, şi totul rămâne perfect neschimbat! Nimici nu se mişcă! Nici muşchii de pe jos, nici părul din capul meu, nici veşmântul meu! Dar ce-o să se întâmple până la urmă?

          3.Poate că sunt condamnat să rămân aici pe veşnicie? Veşnic? Nu, nu, asta nu se poate, căci atunci acesta ar ti deja iadul! Şi dacă ar ti aşa, ar trebui sa zăresc teribilul orologiu infernal, cu pendulul său îngrozitor care sună la fiecare bătaie "totdeauna!" - O, ce groaznic! Apoi din nou: "niciodată!" O, asta-i si mai rău!

4.Har Domnului, nu vad acest îngrozitor simbol al eternităţii! Sau sa fie oare vizibil numai după Judecata de Apoi? Oare imaginea Fiului Omului va apărea în curând pe firmament? De câte milioane de ani stau în picioare aici? Cât timp va mai trebui sa aştept sa sosească teribila zi a Judecăţii de Apoi?

            5.Este foarte ciudat: în lumea pământeană, nu se ştie absolut deloc când se va întâmpla aceasta. Şi în lumea spiritelor, tăcerea în această privinţă este infinit mai mare. Aici, mii de ani nu sunt decât o scurtă clipă, şi nici măcar un milion de ani nu înseamnă mare lucru! Dacă nu aş avea o credinţă atât de mare, aproape că aş putea să încep să mă îndoiesc de sosirea acestei judecăţi, şi chiar de veridicitatea întregii Evanghelii.

            6.Este totuşi ciudat: toate cuvintele profeţilor citate în Scripturi seamănă izbitor cu oracolele din Delphi. Le poţi răsuci pe toate părţile şi tot nu poţi spune că ele se referă în mod clar şi unic la cutare sau cutare fapt. Pe scurt, ele se potrivesc la fel de bine unui lucru sau altuia! Şi Duhul Sfânt care se spune că este ascuns în Evanghelie trebuie să fie o pasăre dintre cele mai rare, căci, din vremurile îndepărtate ale apostolilor, nu s-a mai lăsat zărit nicăieri, cu excepţia minţii deranjate a câtorva protestanţi fanatici, eretici şi exaltaţi.

            7.Credinţa mea o fi ea încă foarte fermă, dar dacă trebuie să mai rămân mult timp în asemenea condiţii, nu ştiu dacă va mai rezista mult!

            8.La fel, în ceea ce o priveşte pe Fecioara Măria care este atât de slăvită în Biserica mea, precum şi în nenumăratele litanii sacre, toate acestea îmi par foarte stranii. Căci dacă ceea ce se spune despre această Mărie ar fi fost adevărat, ar fi trebuit să ma audă de multa vreme, ţinând cont ca moartea mea datează, aşa cum am penibila impresie, de câteva milioane de ani. Şi nici Maica Domnului, nici Fiul său, nici vreun alt sfânt nu şi-au lacut câtuşi de puţin simţită prezenţa! Zău, ce mai "Mântuitori"! Nici nu ţi-ai putea dori alţii mai buni! Repet: două milioane de ani bătuţi pe muchie, şi nici urmă de ei!

            9.Ar fi fost preferabil pentru mine ca credinţa mea să fie mai puţin puternică, căci atunci nu aş fi rămas niciodată într-un asemenea loc! Da, numai stupida mea credinţă este cea care mă reţine aici! Dar nu pentru mult timp! Va trebui oare să zac aici ca un stârv mizerabil încă vreo câte­va milioane de ani? Şi după scurgerea acestui timp incredibil de lung, să nu ajung la nimic mai bun decât în momentul de faţă? Ar fi o nebunie! N-am tăcut destul pe nebunul pe Pământ? Aşa că o să pun în curând capăt acestei comedii deşarte.

            10.In lume, cel puţin, eram plătit în mod cinstit pentru sminteala

mea, şi merita să fac pe imbecilul. Dar aici, aşa cum mi-o demonstrează

experienţa mea de mai multe milioane de ani, nu există decât vid în jurul

meu. Am să părăsesc foarte repede toată această idioţenie!"

            11.Vedeţi, îngerul transformase senzaţia sa de câteva ore petrecute aici în milioane de ani; acum, el va părăsi curând acest loc. Pentru moment, omul nostru este încă la fel de imobil ca o statuie şi priveşte puţin temător în jurul său, ca pentru a căuta drumul pe care să apuce. Acum, el fixează cu privirea un punct dinspre apus unde i se pare că ceva se mişcă. Devine vizibil preocupat de acest lucru şi îşi vorbeşte din nou astfel:

            12."Ce văd oare acolo, în depărtare, pentru prima dată după milioane de ani de cea mai cruntă plictiseală? Nu mă pot împiedica să nu fiu speriat, căci am vaga impresie că se pregăteşte încetişor un fel de judecată!

            13.Oare să mă avânt să merg până acolo? Asta ar putea însemna eterna mea pierzanie! Dar cine ştie, poate şi deplina mea mântuire!

            14.Această situaţie este dintre cele mai infernale; căci, pentru cel care, ca şi mine, a petrecut milioane de ani pământeşti exilat în acelaşi loc, tot ceea ce i se mai poate întâmpla îl lasă complet indiferent! Cu adevărat, ce ar putea fi mai rău pentru un om cinstit decât să fie cvasi condamnat să zacă milioane de ani în acelaşi loc?!

            15.De aceea, întocmai ca un miner pământean înainte de a coborî în puţul minei, zic şi eu: ce naiba, mă avânt! Nu mi se poate întâmpla nimic mai rău decât să mor pentru veşnicie! Şi la urma urmei, acesta ar fi cel mai bun lucru pentru mine. Căci a continua o viaţă asemănătoare - milioane de ani fără nici o schimbare - nu, mulţumesc! Nici măcar stelele, care nu se clintesc din loc, nu ar putea-o suporta! Da, un etern neant ar fi infinit preferabil!

            16.Nu mai trebuie deci să ezit nici o clipă! Fie ce-o fi! La d.... nu, nu am să merg până la capătul acestei expresii, căci mă aflu încă pe un teren absolut necunoscut. Să fim deci prudenţi, atâta vreme cât nu ştim unde ne aflăm!

            17.Ceea ce îmi apăruse acum câteva clipe se mişcă din ce în ce mai mult: parcă ar fi un copăcel clătinat de vânt! Hai, puţin curaj! Vom vedea dacă mai sunt în stare să umblu, după o atât de lungă perioadă de repaos forţat!

            18.Am auzit eu, odinioară, pe Pământ - din câte îmi aduc aminte - că un spirit nu ar avea decât să se gândească pentru a ajunge imediat acolo unde doreşte să fie. Dar în ceea ce priveşte spiritualitatea persoanei mele, mă aflu într-o poziţie mai degrabă proastă. Căci posed încă picioare, mâini, cap, ochi, nas şi gură, pe scurt, tot ceea ce aveam pe Pământ, ba chiar şi un stomac; dar acesta este supus unui adevărat post de cardinal de tare mult timp. Dacă nu ar fi în jurul meu atât de mult muşchi cu multă rouă, de mult aş fi fost deja redus la un atom! Poate că acolo se va găsi ceva mai bun pentru stomacul meu?!

            19.Incă o dată, haidem! Trebuie să se întâmple ceva, altminteri, este neantul! Şi orice schimbare va fi preferabilă stării mele actuale, care nu este deloc strălucită. Căci nu există nici un motiv de mândrie în a sta astfel pironit timp de milioane de ani tot în acelaşi loc! Hai, Dumnezeu cu mila!"                               

Cap.3

- Episcopul Martin în compania unui aşa-zis confrate.

Sfaturile înţelepte ale ghidului,

1.Iată: acum, omul nostru îşi mişcă picioarele şi, tatonând solul, înaintează cu un pas grijuliu înspre acel lucru pe care 1-a văzut şi care se mişcă din ce în ce mai mult.

          2.După ce a făcut câţiva paşi, regasindu-se întreg şi nevătămat, este toarte surprins să găsească, sub un copac, un om, un episcop chiar, în "optima forma"  da, un alt episcop absolut asemănător lui, totuşi însă numai în aparenţă, căci în realitate este vorba despre îngerul care rămăsese mereu, dar în mod invizibil, alături de omul nostru. Acest înger este spiritul preafericitului Petru.

          3.Ascultaţi acum cum se adresează episcopul nostru presupusului său coleg şi cum discută de acum înainte cu el. începe astfel:

          4."Oare ochii mei văd bine, sau este o iluzie? Un confrate, care lucrează şi el pentru via Domnului?! Ce bucurie infinită să regăsesc în sfârşit, după milioane de ani, o fiinţă umană, ba mai mult, un coleg în acest deşert printre deserturi!

          5.Te salut, frate drag! Spune-mi, cum ai ajuns aici? Ai atins deja şi  tu vechimea mea în această frumoasă lume spirituală? Să ştii că eu mă aflu în acest unic şi acelaşi loc de aproximativ cinci milioane de ani!... Cinci milioane de ani!"

            6.Ingerul, presupusul confrate al episcopului, răspunde: "înainte de toate, eu sunt pentru tine un frate întru Domnul şi, fireşte, şi un vechi lucrător al viei Sale. Dar în ceea ce priveşte vârsta mea, eu sunt mai bătrân decât tine în privinţa timpului şi a lucrărilor mele, totuşi mai tânăr potrivit aparenţelor.

            7.Căci, vezi tu, cinci milioane de ani pământeşti reprezintă o durată absolut respectabilă pentru un spirit creat; dar înaintea lui Dumnezeu, aceasta nu înseamnă aproape nimic, căci existenţa Sa nu poate fi măsurată nici în întinderea spaţiului, nici în scurgerea timpului, de vreme ce ea este întru totul eternă şi infinită!

            8.Te afli într-o profundă greşeală, tu care intri în lumea infinită a spiritelor. Dacă ai fi fost aici de cinci milioane de ani, atunci de mult timp ai fi avut un alt veşmânt. Căci, în aceSt răstimp, munţii Pământului ar fi fost neteziţi şi văile sale umplute, mările, fluviile şi mlaştinile sale ar fi fost secate. Şi pe Pământ ar fi apărut o Creaţie cu totul noua, din care însă nu s-a semănat încă nici cea mai mică sămâuţă!

            9.Dar pentru ca tu însuţi, dragă frate, să-ţi dai seama ca presupusa ta vechime nu este decât o himeră dezvoltată în mintea ta, potrivit propriilor tale concepţii despre timp şi spaţiu - care la tine sunt puternic condimen­tate cu tot ceea ce ţine de infern - priveşte în jurul tău şi vei descoperi corpul pe care l-ai părăsit de numai trei ore!"

            10.Iată: omul nostru se întoarce repede şi îşi recunoaşte într-adevăr corpul terestru zăcând în continuare pe catafalcul special construit şi ornat pentru circumstanţa respectivă în catedrală; în jurul acestuia, există o cantitate enormă de lumânări mari şi o mulţime şi mai mare de curioşi şi de gură-cască ce stau acolo degeaba. La vederea unei asemenea comedii, devenind foarte iritat, el exclamă:

            11.(Episcopul) "Foarte dragul meu frate, ce trebuie sa fac eu? Ah, ce cumplită absurditate! In teribila mea plictiseală, minutele au devenit eternităţi, şi totuşi eu sunt chiar fostul locuitor al acestui corp. în vreme ce eu aproape că nu mai ştiu ce să tac pentru a-mi potoli foamea şi a ieşi din această obscuritate, aceşti nebuni îmi idolatrizează învelişul carnal. Oare nu am destulă forţă, acum că sunt un spirit, să rup în mii de bucăţi această zdreanţă veche şi s-o arunc în cele patru vânturi? O, voi, bieţi idioţi, slujitori ai lui Satana! Ce serviciu credeţi voi că-i faceţi acestui gunoi puturos?"

            12.Ingerul spune: "întoarce-te din nou spre mine şi nu te mânia. Doar făceai şi tu acelaşi lucru pe vremea când încă mai aparţineai lumii pământeşti! Sa-i lăsăm pe morţi să-şi îngroape morţii; tu, din contră, desprinde-te de toate acestea şi urmează-mă; astfel vei găsi Viaţa.”

            13.Episcopul îl întreabă atunci: "Dar, unde trebuie să te urmez? Eşti  tu oare sfântul meu patron, sfântul Bonifaciu, de te preocupă aparent atât de mult salvarea mea?”

          14.Ingerul: "In numele Domnului Iisus, îţi spun, urmează-mă până la El! Căci El este adevăratul sfânt Bonifaciu pentru toţi oamenii! Bonifaciu al tău nu poate face nimic pentru tine! Iar eu nu sunt deloc cel care crezi tu, ci cineva complet diferit!

          15.Mai bine urmează-mă! Adică, fă ceea ce-ţi voi spune acum. Astfel, vei înţelege în primul rând tot ceea ce ţi s-a întâmplat până acum, cum, prin ce mijloc si de ce; în al doilea rând, te vei afla imediat într-o poziţie mai bună, şi în sfârşit vei învăţa să-L cunoşti personal pe Domnul, şi prin El - Calea care duce la Cer, precum şi pe mine, fratele tău".

          16.Episcopul: "Da, da, am înţeles! Aş prefera chiar să zbor mai degrabă decât să merg pentru a părăsi acest loc extrem de plictisitor!"

          17.Ingerul: "Bun, atunci ascultă! Dă-ţi imediat jos acest costum ridicol şi îmbracă această ţinută de ţăran!"

          18.Episcopul: "Dă-mi-o, cu dragă inimă îmi schimb această haină monotonă cu orice alte zdrenţe".

          19.Ingerul: "Bun - Vezi, eşti deja în costum de ţăran. Şi acum, urmează-mă!"

 Cap.4

Martin este gata sa lucreze ca pastor de oi

1.Episcopul: Am fost învăţaţi următoarele: "Omul trebuie să se ferească de tot ceea ce tinde să analizeze religia. El nu trebuie să ştie nimic, ci să creadă totul orbeşte şi cu tărie! Este mai bine pentru el să intre în Cer ca un biet idiot, decât să fie luminat şi să cadă în infern! Trebuie să ne temem de Dumnezeu din cauza acestui infern şi sa-L iubim din cauza paradisului!" Dacă aceasta este baza învăţăturii noastre, cum vrei tu să găseşti în mine vreo urmă de logică?"

          2.Ingerul: "Din nefericire, ştiu prea bine cum stau lucrurile cu doctrina lui Babel şi cât este ea de diametral opusă Evangheliei, unde se spune tocmai: "Nu condamnaţi, şi nu veţi fi condamnaţi. Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi". Dar voi, voi condamnaţi fără încetare şi-i judecaţi pe toţi cei care nu se înclină în faţa sceptrului marelui Babel!

          3.Ia spune-mi, voi chiar credeţi că sunteţi adevăraţi creştini, tocmai voi care nu urmaţi câtuşi de puţin Evanghelia atât de plină de bunătatea lui Christos? Nu există oare în această învăţătură, ca şi în întreaga Creaţie, ordinea cea mai perfectă şi logica cea mai desăvârşită? Plenitudinea Duhului Sfânt nu reiese oare din fiecare cuvânt al Evangheliei? Totuşi, nu  sunteţi voi, în cuvinte şi în fapte, în mod constant în opoziţie cu Duhul Sfânt atunci când acţionaţi intenţionat împotriva învăţăturii sale cele mai pure? Ea nu a făcut decât să vă restituie mesajul etern vestit odinioară de Domnul apostolilor şi discipolilor!

            4.Iţi dai tu seama că te afli pe calea blestemului veşnic, că eşti un fruct copt pentru infern?! Dar Domnul vrea să-şi manifeste iertarea faţă de tine, de aceea mă trimite pentru ca să te scot din vechea ta temniţă babiloniană!

            5.Dacă aşa vrea Domnul, este pentru ca tu trebuie înainte de toate să te obişnuieşti cu ceea ce nu-ţi convine şi să te împaci cu cei care te supără cel mai tare, înainte de a implora graţia divină. Dar dacă tu preferi doctrina ta babiloniană, atunci te vei arunca singur în infern, de unde chiar şi unui prieten al Domnului Iisus i-ar fi greu să te scoată!"

            6.Episcopul: "Da, da, mult iubitul meu prieten, ceva care seamănă cu logica începe să se trezească în mine pentru prima dată! Ai numai puţină răbdare! Da, în numele Domnului, voi face ce vrei tu! Dar mai ales nu-mi mai vorbi de îngrozitorul infern, şi du-mă mai departe!"

            7.Ingerul: "Am ajuns deja la destinaţie - pentru moment. Vezi, chiar aici, lângă mine, eu care sunt în acelaşi timp ţăran luteran şi episcop, vei face munca unui păstor de oi. Prin îndeplinirea fidelă a acestei sarcini, vei primi pâine şi te vei înălţa încetul cu încetul. Dar dacă te apuci de treabă fără tragere de inimă şi bombănind, îţi vei face rău, nu vei obţine decât puţină pâine şi nu vei avansa decât foarte puţin. Din contră, dacă vrei să fii un servitor credincios, nu te mai gândi la starea ta terestră. Trebuie să-ţi începi munca aici pornind de la treptele cele mai de jos ale scării, dacă vrei să ajungi la ceva!

            8.Bagă-ţi bine în cap următoarele: a avansa înseamnă aici a da înapoi şi a dori să fii ultimul şi cel mai mic. Intr-adevăr, nimeni nu ajunge lângă Domnul înainte de a se fi umilit în toate. Acum, pentru situaţia ta prezentă, ştii destule. Urmează-mă, deci, de bună voie în această casă. Totuşi, acţionează după propria ta voinţă!

            9.Episcopul îl urmează atunci fără obiecţii, căci îşi dă seama că ghidul său nu poate nicidecum să-i vrea răul. Intră împreună într-o casă.

cap5

1.Ingerul Petru: Priveşte acolo, pe fereastră! Vezi miile de oi şi de miei care aleargă şi zburdă pe pajişte?

          2.Ai aici o carte în care sunt trecute numele lor; ia-o şi cheamă-le pe toate pe nume! Dacă vor recunoaşte în tine vocea unui adevărat păstor, vor veni degrabă la tine. Dar dacă descoperă în tine un simbriaş, se vor risipi şi vor fugi departe de tine. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci nu bombăni, ci recunoaşte că eşti într-adevăr un simbriaş. Un alt păstor va veni atunci spre tine pentru a te învăţa cum trebuie să păzeşti şi să chemi oile şi mieii!

          3.Dar acum, ia această listă, du-te afară şi fă ce te-am sfătuit!"

 

 

            1.Omul nostru, în ţinuta sa de ţăran, şi ţinând sub braţ o carte destul de groasă, merge aşadar către locul unde îngerul i-a arătat turma. Aparent, în depărtarea (spirituală), aceasta seamănă într-adevăr cu o turmă de oi şi de miei; dar în realitate, în proximitatea spirituală, ea este alcătuită din autentice suflete feminine care trăiseră în lume în mod absolut cucernic, acordând însă o importanţă cu mult mai mare - şi chiar mai mult decât atât - religiozităţii romane decât Mie, Domnul, dat fiind că ele nu Mă cunoşteau, stare care persistă de altfel şi acum. De aceea, la o anumită distanţă spirituală, ele apar în prezent ca nişte dobitoace de cea mai blândă specie.

            2.Episcopul nostru, aşadar, se vede pentru prima dată repartizat într-un post retribuit. Ne putem uşor închipui în ce dispoziţie se află, el care a fost un prelat toată viaţa sa. Iată-1 că se aşează pe o piatră acoperită de muşchi şi caută în jurul lui oile şi mieii. Dar, în locul acestor utile animale domestice, descoperă numeroase fete dintre cele mai frumoase şi mai delicate, zburdând pe o pajişte verde, culegând vesele flori şi împletind minunate coroniţe de diferite dimensiuni.

      3.In faţa acestui spectacol, omul îşi vorbeşte astfel: "Hmm, ce ciudat, totuşi chiar aici, pe această pajişte, zărisem adineaori o mulţime de oi şi de miei. Acum turmă parcă s-a evaporat şi, în locul ei, au apărut mii de fete dintre cele mai adorabile, una mai frumoasă decât alta! Ca să fiu cinstit, dacă toata această poveste n-ar fi o păcăleală, aş prefera această turmă. Dar aici, nu trebuie să te încrezi în simţurile tale, căci reversul medaliei este întotdeauna diferit...

4.O, nenorocire, nenorocire, iată-le că vin acum toate spre mine fără să le ti chemat pe nume! Ei bine, fie, astfel voi putea să le văd mai bine cât voi avea chef şi - oh, oh! - poate că aş putea săruta una sau două? Chiar că n-ar fi deloc rău sa rămân aici pentru veşnicie ca pastor al unei turme de oi atât de magnific transformate! Chiar, n-ar fi rău deloc!

      5.Se apropie; şi cu cât le văd mai de aproape, cu atât îmi par mai minunate! Uite-o pe cea de colo, în mijloc, puţin în faţă - oh, oh, ce frumoasă e! O, forţă a virtuţii mele, nu mă abandona acum, altfel sunt pierdut! Ce bine că în această lume spirituală, celibatul - această idioţenie - nu mai are nici o valoare, căci altminteri, aş putea cu cea mai mare uşurinţă să comit chiar aici un păcat de moarte!

      6.Ar trebui să le chem pe nume cu cartea, dar acum, să lăsăm asta deoparte. Căci este evident că atunci ar fugi şi nu s-ar mai arăta niciodată! De aceea, îmi pare rău pentru acest catastif, dar va rămâne pur şi simplu închis!

      7.Vin din ce în ce mai aproape şi - linişte acum, încă zece paşi şi vor fi aici, îngeraşii scumpi, da, chiar lângă mine! O, îngeraşi scumpi!"

      8.Vedeţi, "îngeraşii scumpi" tocmai au sosit lângă episcopul nostru, îl înconjoară şi-1 întreabă ce caută el aici...

    1.Omul nostru, îmbătat de atâta graţie şi farmec, le răspunde cu o voce tremurătoare: "O voi, îngeraşi cereşti, oh, ooh, o voi, îngeraşi, îngeraşi scumpi! Oh, oohoooh voi, foarte foarte scumpi"îngeraşi ai lui Dumnezeu! - eu - trebuie - să - fiu - păstorul - vostru - dar voi, foarte -foarte dragi îngeraşi, vedeţi bine ca sunt mult prea prost pentru asta!"

          2.Cea mai frumoasă fată din grup se aşează atunci la picioarele episcopului nostru lipindu-se de el cu o încredere copilărească, iar celelalte fac la fel. Apoi, cea mai frumoasă i se adresează astfel lui Martin: "O, dragă omule, eşti prea modest, căci eu te găsesc foarte frumos, şi dacă inima ta ar fi liberă, aş fi copleşită de fericire să fiu a ta pentru totdeauna! Priveşte-mă, oare nu-ţi plac?"

          3.Tulburat până la nebunie, omul nostru nu reuşeşte să scoată pe gură decât un tremurător şi interminabil "Oooohooh", căci orbitorul căpşor blond şi creţ, ochii mari atât de binevoitori, gura ca un trandafir, pieptul rotund, unduitor şi aerian, mâinile minunate precum şi picioarele de un aspect eterat l-au scufundat pe episcop într-o rătăcire aproape totală.

          4."Ingeraşul", văzând excitaţia amoroasă a păstorului, se apleacă atunci asupra lui şi-1 sărută pe frunte. Până în acest punct, omul nostru s-a comportat destul de vitejeşte, dar acum s-a zis cu el. El devine excitat la nebunie, strânge în braţe din răsputeri această tânăra frumuseţe şi explodează în final într-un potop de manifestări amoroase.

      6.Dar în momentul în care atinge paroxismul delirului său amoros, întreaga scenă se transformă brusc. "îngeraşii scumpi" dispar, iar îngerul Petru apare alături de omul nostru. El spune:

      7."Dar, frate, cum o să-ţi paşti tu oile? Aşa te-am sfătuit eu? Să ştii că dacă aşa procedezi cu oile şi cu mieii care îţi sunt încredinţaţi, nu vei ajunge niciodată la scopul etern al Vieţii! De ce nu ai folosit cartea?"

      8.Episcopul: "Dar, tu de ce nu mi-ai zis că oile şi mieii aceştia pe care-i vedeam din casa erau în realitate cele mai frumoase şi delicioase fete, lângă care numai o piatră poate rămâne insensibilă?! Vezi bine că cineva şi-a râs de mine, şi, din cauza unei asemenea păcăleli, doar nu ai de gând să mă cerţi acuma?"

      9.Ingerul: "Ce s-a întâmplat cu celibatul tău? Nu l-ai trădat oare, la fel ca şi pe jurământul tău de eternă castitate?"

            10.Episcopul: "A, ce-mi pasă mie de celibat şi de jurământ? Oricum, pe Pământ, mi-aş fi sacrificat tot celibatul pentru un înger precum acea fată; şi din dragoste pentru ea, m-aş fi făcut imediat luteran! Dar unde au putut să dispară aceste minunate fete, şi mai ales aceea? O, dacă aş putea-o revedea măcar o dată!"

 

      11.Ingerul: "Prietene, o vei revedea foarte curând împreună cu tovarăşele sale, dar atunci va trebui să nu-i vorbeşti şi cu atât mai puţin să te apropii de ea! Dacă o vezi că încearcă sărţi sară de gât, ridică mâna şi spune: "In numele Domnului, nu mă tenta, ci supune-te legii divine. Intoarce-te pe calea supunerii!"

      12.Dacă turma refuză să-ţi dea ascultare, deschide cartea şi citeşte numele care sunt scrise înăuntru. Poate că ea se va risipi dintr-o dată, sau poate că, dacă va percepe în vocea ta un ton impregnat cu forţa Domnului, te va urma. O vei conduce pe muntele pe care-1 vezi acolo, spre miazăzi, unde voi veni să te întâlnesc.

      13.Cât despre cele petrecute adineaori, oferă-le prinos Domnului Iisus în inima ta, căci El a permis ca tu să cedezi şi să-ţi renegi, prin căderea ta, încăpăţânarea referitoare la celibat.

      14.Dar acum, nu mai ceda tentaţiei, căci răul pe care ţi l-ai face te-ar copleşi timp de sute de ani tereştri. De acum înainte, fii pur şi precaut. Căci, atunci când vei fi pur, un număr infinit de frumuseţi şi nai mari vor veni la tine în împărăţia lui Dumnezeu. Dar înainte de asta, trebuie să extragi şi să arunci din tine toate nebuniile tale terestre.

      15.Acum, fii tare, şi acţionează potrivit sfaturilor mele. Astfel, drumul pe care-1 vei urma pe viitor va fi mult mai uşor şi plăcut Domnului!"

      16.După aceste cuvinte, îngerul Petru dispare brusc, pentru ca

episcopul să nu mai aibă ocazia de a-şi spune unele dintre observaţiile

sale groteşti sau să-1 contrazică pe înger cu absolut nimic!