CICLURILE COSMICE

DECI 311,04 MII DE MILIARDE DE ANI CONSTITUIE LIMITA DE VIATA A LUI BRAHMA(ASPECTUL CREATOR A LUI DUMNEZEU CARE ESTE DIFERIT DE VISHNU(MENTINATORUL CREATIEI) SAU RUDRA SHIVA(TRANSFORMATORUL SAU CEL CARE DISTRUGE ,RESOARBE INTREAGA CREATIE A ILUZIEI COSMICE ATUNCI CAND INCEPE MAHAPRALAYA)), 

INTR UN CICLU

(UNUL DIN INFINITATEA CICCLURILOR CARE AU FOST SI VOR FI MEREU  EMANATE IN CADRUL ETERNITATII MANIFESTARII CICLURILOR COSMICE DE CATRE DUMNEZEU TATAL) 

TEMPORAL AL CREATIEI!

01. Ciclul este procesul de desfãsurare al unei stãri oarecare a manifestãrii.

02. În cadrul fiecãrui ciclul existã cicluri minore. În virtutea legii corespondenti existã analogii între ciclul mare si pãrtile sale restrânse.

03. În teoria hindusã a ciclurilor cosmice, se numeste Kalpa dezvoltarea totalã a unei lumi, a unei stãri sau a unui grad al Existentei universale. Fiecare subdiviziune a unui Kalpa poartã numele de Manvantara. Fiecare Manvantara este o erã a lui Manu. Fiecare Kalpa contine 15 Manvantara. Suntem în al saptelea Manvantara al acestui Kalpa.

04. Ideea de a considera istoria oamenilor ca fiind izolatã de restul manifestãrii este în exclusivitate o istorie modernã si categoric opusã tuturor traditiilor, care afirmã dimpotrivã cã existã o corelatie necesarã si constantã între planul cosmic si planul uman.

05. Fiecare Manvantara este împãrtit în patru Yuga (Satya-Yuga, Treta-Yuga, Dvapara-Yuga, Kali-Yuga). Alte cicluri cuaternare: cele patru anotimpuri ale anului, cele patru sãptãmâni ale lunii, cele patru vârste ale vietii omenesti. În antichitatea greco-latinã se vorbea de patru vârste: de aur, de argint, de bronz si de fier.

06. Fiecare Yuga este marcatã de o degenerescentã în raport cu cea care o precede. Fiecare Yuga este mai scurtã decât cea care a precedat-o (dupã modelul 10= 4 + 3 + 2 + 1).

07. Suma 10 = 4 + 3 + 2 + 1 este numitã în hermetism problema inversã a “cuadraturii cercului”. Tetraktysul pitagorician 1 + 2 + 3 + 4 = 10 este numit în hermetismul occidental “circulatura cuadrantului”.

 Dupã surse hinduse, durata unui Manvantara este de 4320 (adicã 360 x 12), repartizatã astfel: Satya-Yuga – 1728, Treta-Yuga – 1296, Dvapara-Yuga – 864, Kali-Yuga – 432